Home / Novo / DOMAĆICE SE KUNU U OVAJ RECEPT, KISELI KUPUS ZA PRSTE POLIZATI: Ostat će vam dobar i do ljeta, SPREMITE ZIMNICU BRZO I LAKO!

DOMAĆICE SE KUNU U OVAJ RECEPT, KISELI KUPUS ZA PRSTE POLIZATI: Ostat će vam dobar i do ljeta, SPREMITE ZIMNICU BRZO I LAKO!

Kiseli kupus je neizostavna salata u zimskim danima. Okus je bogat vitaminom C. Ali znate li kako ga dobro ukiseliti? Znate da je potrebna veća količina soli da bi uopšte došlo do ove reakcije. Trebate odabrati kvalitetne glavice i odvojiti dva ili tri vanjska sloja. Operite ih, zarežite malo na korijenu glavice i stavite glavice u posudu. Količina soli je 1 kg na 30 kg kupusa. Optimalna temperatura je 18-22 Celzijusa. Između cijelih glava možete gurnuti neke koje ste prepolovili da čvrsto stoje.

Zatim prelijte vodom kupus, za dva prsta. Preko kupusa stavite drvenu ili plastičnu presu. Stavite sol na raširenu krpu, a zatim je zamotajte i stavite pored kamena tako da se sol polako otopi i pada na dno. Zatim neka se kiseli 2 mjeseca. Važno je pratiti stanje, kako voda ne bi postala mutna ili kupus omekšao. Operite prešu, po potrebi promijenite plastične posude u kojima držite kupus. S vremena na vrijeme isperite kamen ili teglu. Kiseli kupus je vrlo zdrav, sadrži više vitamina C nego inače. Ostatak pročitajte ovdje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by keepvid themefull earn money